Een warme omgeving
In het Joods Hospice Immanuel, gevestigd in een rustig huis aan de Amstelveenseweg in Amsterdam, krijgt u in warme, huiselijke sfeer alle aandacht en tijd om samen met uw geliefden te zijn. Wij bieden hoogwaardige zorg die is afgestemd op uw eigen vertrouwde levensstijl en wensen. Onze zorg is erop gericht om u een zo waardig mogelijke laatste levensfase te geven, waarin het leven centraal staat.
Comfortabel verblijf
In ons hospice is er plaats voor 8 bewoners van alle gezindten — dus ook voor mensen die niet joods zijn. Er zijn twee kamers in het souterrain, vier kamers op de eerste verdieping en twee kamers op de tweede verdieping. Als bewoner krijgt u uw eigen kamer, die van alle gemakken is voorzien. Zo is elke kamer uitgerust met een speciaal bed, een kledingkast, een koelkast waarin u uw eigen eten en drinken kan bewaren, een televisie, draadloos internet (WiFi) en een eigen iPad. De twee kamers in het souterrain zijn uitgerust met een ruime privé-badkamer; de kamers op de eerste en tweede verdieping delen een badkamer.
Hoogwaardige zorg
De hoogwaardige, medische zorg in het hospice wordt 24 uur per dag gegarandeerd door ons team van hospice artsen en het verpleegkundig team. Onze artsen en verpleegkundigen zijn allen gespecialiseerd in palliatief terminale zorg. Zij worden ondersteund door onze deskundig opgeleide vrijwilligers. Om de kwaliteit van zorg te garanderen is er regelmatig scholing voor iedereen die in het hospice werkt.
Indien hiertoe behoefte is, kan het hospice voor uw of uw naasten een maatschappelijk werker of geestelijke verzorger inschakelen die u kan begeleiden. In de eerste instantie dient u, net als thuis, eerst zelf de geestelijk verzorger – rabbijn, predikant, pastoor – te benaderen.
Het hospice werkt daarnaast samen met andere zorginstellingen, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg. Ook zijn wij lid van de regionale netwerken voor palliatieve zorg van Amsterdam-Diemen, Amstelland en Meerlanden.
Zorg met nesjomme
In het hospice wordt de zorg ingevuld vanuit de Joodse zorgtraditie, met respect voor ieders eigen beleving, joods en niet-joods. Wij bieden zorg met nesjomme — een Jiddisch woord dat letterlijk ziel betekent, maar wat ook omschreven kan worden met woorden als betrokkenheid, warmte en empathie. Allen die hier werken, professioneel of vrijwillig, garanderen nesjomme met hun liefdevolle, toegewijde zorg.
Euthanasie
In het hospice volgen wij de Joodse zorgtraditie, waarin geen plaats is voor euthanasie. Wij mogen het leven van een ander op diens uitdrukkelijke verzoek niet beëindigen.
Maaltijden
In het hospice zijn er geen vaste tijden voor de maaltijden. De wensen en persoonlijke behoeften van de bewoner staan centraal en u bepaald wanneer u wil eten of drinken. U kunt uw maaltijd eten op uw kamer of beneden in onze zonnige woonkamer. Indien gewenst, kunnen uw familie en naasten kunnen ook met u mee eten. Dit is wel tegen vergoeding.
Alle maaltijden die voor de bewoners worden bereid zijn koosjer, wat betekent dat zij zijn bereid volgens de spijswetten van het Jodendom. Op de eerste verdieping is er ook een niet-koosjere keuken met keukengerei en servies. Daar kan u, of uw naasten, zelf iets bereiden. Ook zelf meegebracht eten kan op de kamer worden genuttigd en bewaard in uw eigen koelkast.
Eigen bijdrage en vergoeding
Wij vragen bewoners een eigen bijdrage van €60,- per dag. Deze bijdrage is voor de volledige verzorging, alle maaltijden en dranken, het beddengoed en handdoeken, het wassen van deze, en het schoonhouden van de kamer.
Afhankelijk van uw ziektekostenverzekeraar en polis wordt dit bedrag vaak ten dele of geheel vergoed. Op Zorgwijzer kunt u de vergoedingen vanuit de basisverzekering en de aanvullende verzekering bekijken. Mocht de hoogte van de eigen bijdrage een probleem zijn, zoeken we samen naar een oplossing. Uw eigen bijdrage mag nooit een belemmering zijn voor opname in ons hospice!
Visie
- Het hospice biedt hoogwaardige palliatieve terminale zorg aan mensen met een levensverwachting van minder dan drie maanden. Een team van artsen, allen gespecialiseerd in palliatieve terminale zorg, is samen met het verpleegkundig team – ook in deze zorg gespecialiseerd en 24 uur per dag aanwezig – verantwoordelijk voor de medische zorg van onze bewoners.
- Het hospice gaat uit van de Joodse visie dat het leven voorgaat en dat de dood bij het leven hoort.
- De waardigheid en autonomie van de bewoners staan centraal.
- Het hospice staat voor een veilige en vertrouwde omgeving om het leven waardig af te sluiten.
- Mensen van alle levensovertuigingen zijn welkom, met respect voor de Joodse identiteit van het hospice.